Rebecca & Mathilde
5 aug • 7 aug • 8 augKoop kaarten
Drie leden van het Alban Strijkkwartet vonden elkaar op het conservatorium tijdens een onderzoeksproject naar muziek van de Eerste en Tweede Weense school. De samenwerking en thematiek beviel uitstekend en toen ook het vierde lid aanschoof zag het kwartet het levenslicht. Het kwartet geniet van het uitzoeken van de gedetailleerde partituur van met name Schönberg en Alban Berg (vandaar de naam Alban). Het programma is vernoemd naar de muzes van de twee componisten die centraal staan: Rebecca voor Haydn en Mathilde voor Schönberg (zie toelichting hieronder). Muzikaal worden zij bijgestaan door sopraan Heleen Bongenaar. Zij volgde haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij onder andere Noa Frenkel, Peter Kooij, Robin Blaze en Francesca Aspromonte."
Het Alban Kwartet tijdens opnames voor de NJO Muziekzomer 2020 online (foto Coen Wouters)
Voor de NJO Muziekzomer Gelderland voert het Alban Kwartet twee kwartetten uit. Het eerste is van Haydn (Eerste Weense School) Strijkkwartet nr. 3, opus 74 ('De Ruiter'). Haydn schreef dit werk nadat hij Wenen verliet en aankwam in London in 1791. Het was de eerste keer in zijn 58-jarige leven dat hij de zee zag. In Londen verbleef hij in een studio vlakbij Piccadilly Circus. Het bestaan beviel Haydn daar goed, publiek snelde naar de concerten om zijn muziek te horen en het geld stroomde binnen. Bovendien maakte hij nieuwe vrienden, ging naar leuke feestjes en legde het aan met de bevallige Rebecca Schroeter. Zijn naam en faam raakten wijdverbreid en hij werd beschouwd als de beste eigentijdse componist van Europa. Geïnspireerd door al deze voorspoed schreef hij diverse strijkkwartetten waarvan het Reiterquartett, ofwel het Ruiterkwartet, zijn naam ontleent aan het galopperende thema in de spannende finale in g.
Het tweede kwartet is ook het tweede strijkkwartet uit Schönbergs repertoire (Tweede Weense School) uit 1908. Schönberg was getrouwd met Mathilde Zemlinsky die hem eerder in het jaar tijdelijk had verlaten voor een Oostenrijkse schilder. In zijn opluchting over haar terugkomst schreef hij dit werk. In de eerste twee bewegingen van dit kwartet gebruikt Schönberg nog traditionele sleuteltekens, maar de twee laatste bewegingen wijken af, zowel in vorm als in tonaliteit. Deze zijn volledig atonaal, geïnspireerd op poëzie van de Duitse symbolistisch poëet Stefan George, en hebben een lijn voor sopraan die wordt vertolkt door Heleen Bongenaar.
Het Alban Kwartet bestaat uit Isaac Pérez Riera op eerste viool, Anne Catherine Feltgen op tweede viool, Rodrigo de Freitas op altviool en Glòria Expósito Pérez op cello. Zij treden op in de Ericakerk in Ede en in taal-, kunst- en erfgoedcentrum Rozet in Arnhem. Op deze laatste locatie wordt het concert gecombineerd met een lezing en rondleiding over een 600 jaar oud liefdeslied, stiekem gecomponeerd door een Gelderse monnik. Het liefdeslied gaat op deze locatie alsnog in première, gezongen door Heleen Bongenaar! De voorstelling in Arnhem is mede mogelijk dankzij een subsidie van de gemeente Arnhem; de voorstelling in Ede wordt financieel gesteund door de Gemeente Ede.
Let op: het concert in Epe is vanwege het verwachte slechte weer verplaatst naar de Grote Kerk in Epe en begint een kwartiertje later. Als je kaarten hebt gekocht ontvang je hier nog een servicemail over.