Terugblik Muziekzomer Gelderland 2022
1 september 2022
Muziekzomer 2022 goed bezocht
We kijken terug op een zeer geslaagde Muziekzomer Gelderland* editie 2022 waarin het publiek het muzikaal talent van dit moment weer goed wist te vinden. De drie orkesten die het festival bezochten, Jeugdorkest Nederland, Jong Metropole en het Nationaal Jeugdorkest, trokken volle zalen en de opera Blauwbaards Burcht in De Melkfabriek in Arnhem was alle vijf de avonden geheel uitverkocht. Young artist in residence Coraline Groen (viool) maakte indruk met een zeer divers aanbod op heel verschillende locaties van park tot fabriek. Hieronder aftermovie 1, 2 en 3 met A La Fresca door Dianto Reed Quartet, Het Viride Kwartet in de Ludgeruskerk in Hall, Trio Cortenbach in piano-atelier Theo Kobald in Apeldoorn (1), 'Schubert in het park' met o.a. violiste Coraline Groen, het NJO Brahmsnonet en Korpus Hoorn Quartet met 'Wald' (2) en het Nationaal Jeugdorkest (3).
Aftermovie 1 |
Aftermovie 2 |
Young artist in residence
Violiste Coraline Groen (26) liet als young artist in residence haar talent in de volle breedte aan haar publiek zien. Ze stapte al meteen uit haar comfortzone door, samen met vaste muzikale partner Robbrecht van Cauwenberghe op bajan, haar Spotify-favorieten bestaande uit jazz, klassiek en traditionals op het podium te brengen met improvisatietalenten Floris Kappeyne op piano en Tomek van Leeuwen op contrabas in het programma Late night. Met de muzikale voorstelling Vader liet ze haar meest persoonlijke kant zien door met haar vader (dominee) in gesprek te gaan over haar relatie met religieuze muziek. Samen met Robbrecht van Cauwenberghe op bajan en de zangers van Cantorex beleefde het publiek een intieme voorstelling met muziek van Bach, Brahms en Goebaidoelina. Haar virtuositeit én haar passie voor orkestmuziek kon Coraline helemaal kwijt als soliste in het vioolconcert met Benjamin Britten. Samen met het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Alexander Shelley bracht ze dit imponerende werk onder de titel Passacaglia heel dichtbij het publiek. In de, door lichtontwerper Teus van der Stelt, prachtig uitgelichte Zwitsalfabriek in Apeldoorn, ervoer het publiek hoe het is om midden tussen de musici te zitten. Door de hitte in deze periode werd dit voor het publiek én de musici een intense ervaring voor werkelijk alle zintuigen! Tenslotte ging haar wens in vervulling om het strijkkwintet van Schubert te spelen in diverse parken voor een zo divers mogelijk publiek. Liefhebbers konden gratis luisteren naar Schubert in het park in Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn, waarbij vanwege de hoge temperaturen toevlucht was gezocht naar schaduwrijke plekken, soms ook buiten de parken.
Foto's Veerle Bastiaanssen
Opera Blauwbaards Burcht
Van 2 t/m 6 augustus speelde 'Blauwbaards Burcht', de opera in één akte van Bartók, met het NJO Operaorkest onder leiding van Antony Hermus in De Melkfabriek in Arnhem. De regie was in handen van Kenza Koutchoukali en de hoofdrollen werden gespeeld door bas-bariton Marc Pantus als Hertog Blauwbaard en mezzosopraan Barbara Kozelj als zijn bruid Judith. Ook danseres Lucinda Wessels speelde een indrukwekkende rol, net als lichtontwerper Teus van der Stelt achter de schermen die met De Melkfabriek als decor 'een slim spel van verschillende kleuren licht, en vooral ook met donker' ontwierp, aldus de Volkskrant. Bekijk ook het volledige nieuwsbericht en de programmatoelichting.
Foto's Jessie Kamp
Orkesten
Drie orkesten waren te gast op het festival: Jeugdorkest Nederland, Jong Metropole en het Nationaal Jeugdorkest.
Jeugdorkest Nederland (JON) trad met ruim 80 orkestleden o.l.v. Jurjen Hempel op in een compleet uitverkocht voormalig zendstation in Radio Kootwijk, een geliefde locatie onder bezoekers vanwege de prachtige art deco vormgeving te midden van de heidevelden. Op het programma stonden The Redcrosse Knight (wereldpremière) van Xavier van de Poll, Dvořáks celloconcert met Victor Julien-Laferrière als solist en Symfonie nr. 3 van Rachmaninoff. Meer informatie vind je in de programmatoelichting.
Ook Jong Metropole trad op in Radio Kootwijk met het programma East meets West waarin jazz en muziek uit de bibliotheek van het Metropole Orkest samensmolt met de muziek uit o.a. de Arabische traditie. De leden van Jong Metropole, de beste ca 50 studenten van de klassieke en jazzafdelingen van de Nederlandse conservatoria, aangevuld met studenten van de afdeling wereldmuziek van Codarts Conservatorium Rotterdam, stonden onder leiding van de Israëlische dirigent Tom Cohen. Deze klassiek opgeleide dirigent is doordrenkt van de muziek uit Noord-Afrika en Arabische landen en pleitbezorger van een nieuwe muziektaal ‘Levant Music’. Bekijk ook de programmatoelichting.
Liefde, strijd, het hemelse leven en de dood: deze grote thema's kwamen voorbij in de monumentale muziek van Mahler, Britten en ook Richard Strauss. Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) bracht onder leiding van dirigent Alexander Shelley deze grote werken op de bühne tijdens het festival. Dit gebeurde zowel in Theater Orpheus tijdens een besloten concert voor vrijwilligers en mantelzorgers en het slotconcert, als in het eerder genoemde programma Passacaglia waarin het publiek het vioolconcert van Britten kon meemaken als 360 graden-surroundbeleving. Violiste Coraline Groen trad op als solist in dit vioolconcert van Benjamin Britten en sopraan Laetitia Gerards in de uitvoering van de Vierde Symfonie van Mahler. Bekijk ook de programmatoelichtingen van Mahler & Britten (het volledige programma) en Passacaglia (vioolconcert van Britten in Zwitsalfabriek).
Foto's NJO en Jong Metropole door Veerle Bastiaanssen
Foto's Jeugdorkest Nederland door Jessie Kamp
Familievoorstelling, ensembles, zorgconcerten & actief
Een groot en divers aantal muzikale ensembles bestaande uit het talent van de toekomst verzorgde concerten op bijzondere locaties, tijdens actieve evenementen, concerten voor publiek dat niet zo makkelijk naar een voorstelling kan komen en een spannende familievoorstelling. Zo verzorgden Trio Cortenbach, Suol Percussion samen met young artist Coraline Groen en Robbrecht van Cauwenberghe de muzikale tussenstops tijdens de Veluvine Fietstocht vanaf Nunspeet. Dit deden het Ode Saxophone Quartet en Duo Souli tijdens de muzikale wandeling vanaf Beek-Ubbergen, die helaas vanwege de hitte als wandeling moest worden geannuleerd. Een selectie van drie leden van het Nationaal Jeugdorkest op trombone, trompet en slagwerk acteerde en musiceerde tijdens familievoorstelling Het KANSRIJK en liet, samen met de acteurs van Theater Gajes en Het Theaterschip, jong en oud op humoristische wijze voelen hoe je kansen afhangen van waar je wieg stond.
Daarnaast verzorgde een groot aantal zeer getalenteerde musici in ensemblevorm concerten op een flinke diversiteit een locaties. Trio Cortenbach (klarinet, cello & piano) trad op in Zutphen, Putten, Nunspeet en Apeldoorn en tijdens een zorgconcert in Brummen. Deze zomer waren er twee strijkkwartetten: het Rijkskwartet (strijkkwartet) speelde in Oene, Heelsum en Zutphen en het Viride Quartet in Nijmegen en Hall. Het Ode Saxophone Quartet trad op in Nijmegen, Arnhem en Zutphen en Apeldoorn (buiten) en verzorgde een besloten concert voor woonzorgcentrum Het Dorp in Arnhem. Dok4 (fluit, klarinet, hobo & piano) trad op in Ede en het NJO Brahmsnonet, bestaande uit musici van het Nationaal Jeugdorkest geselecteerd via audities, verzorgde naast de een optreden bij de opening van de Muziekzomer Gelderland, een reeks concerten in Ede, Empe, Nunspeet en Vorden. Zij kwamen ook langs voor een verrassingsoptreden voor patiënten en hun bezoekers van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn.
Last but not least konden bezoekers van de Muziekzomer Gelderland genieten van bijzondere optredens door het Korpus Hoornkwartet en Dianto Reed Quintet. De vier musici van het hoornkwartet ontwikkelden het bijzondere programma Wald waarin het publiek in een muzikale tocht werd meegenomen naar de wereld van de bomen. Het Dianto Reed Quartet (klarinet, basklarinet, fagot, saxofoon & hobo) nam je daarentegen in zijn programma A La Fresca mee naar Spanje met muziek uit het land van herkomst van de musici.
Foto's Brahmsnonet, Trio Cortenbach, Dianto Reed Quintet en Korpus Hoornkwartet door Jessie Kamp
Foto's Rijkskwartet, Ode Saxophone Quartet, Viride Quartet en Het KANSRIJK door Veerle Bastiaanssen
Locaties
Ons publiek komt niet alleen voor de muziek maar ook voor de bijzondere locaties. Vandaar dat sinds vorig jaar de concerten ook op kaart te vinden zijn in de concertagenda. De best bezochte locaties dit festival waren het voormalig zendstation in Radio Kootwijk, De Melkfabriek in Arnhem en Landgoed De Wildenborch in Vorden. Het publiek weet deze fantastische plekken al jaren te vinden en de voorstellingen op deze locaties waren dan ook helemaal uitverkocht. Nieuw dit jaar waren onder andere Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek, Wijngaard De Plack in Groesbeek en Bij den Hommel in Empe, de Ludgeruskerk in Hal, Kasteel Rosendael in Rozendaal en Park Berg en Bos in Apeldoorn. Meer weten? Kijk op locaties.
Overheden, fondsen, sponsors en partners
De Muziekzomer Gelderland 2022 werd mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van:
Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Gelderland, Gemeente Apeldoorn, Gemeente Berg en Dal, Gemeente Ede, Gemeente Zutphen, Prins Bernhard Cultuurfonds via de volgende fondsen: Margaretha-Henricus Fonds, OpenUp Muziekfonds, Eleonora van Heusden Fonds en Tjarda Plevier-van Lier Fonds, VSBFonds, Keep an Eye Foundation (voor Jong Metropole), Frank van der Wal Fonds, Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet, Fonds Podiumkunsten (voor Jeugdorkest Nederland), Stichting de Weille Ogier, Stichting Vrienden van het NJO, Boon Accountants Belastingadviseurs, Stayokay en De Notarissen Van Naam.
De projecten van young artist in residence Coraline Groen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de BNG Bank Muziekprijs die zij in het najaar van 2021 ontving van het BNG Cultuurfonds.
Daarnaast was het festival niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met en steun van onze vele vrijwilligers, eigenaars en beheerders van de concert- en voorstellingslocaties, Theater & Congres Orpheus, lichtontwerper Teus van der Stelt, European Federation of National Youth Orchestras (EFNYO), MusXchange, Creative Europe Programme van de Europese Unie, European Festivals Association, Europe for Festivals/Festivals for Europe (EFFE), De Verenigde Podiumkunsten Festivals, Apeldoorn Partners, Visit Veluwe, Ensing Car Rental Apeldoorn, Luc Kossen Stagemanagement & Slagwerktechniek en TCR.
* de naam van het festival is sinds 2022 veranderd van NJO Muziekzomer Gelderland naar Muziekzomer Gelderland om te benadrukken dat het voor een breed publiek te bezoeken is.