Terugblik NJO Muziekzomer 2018
20 augustus 2018
Na zeventien fantastische dagen waarin de bergen en dalen van Gelderland weerklonken met de mooiste klassieke werken, (kamer)opera's, muziektheatervoorstellingen en nog veel meer, sloten wij de Muziekzomer 2018 af met het traditionele slotconcert! Op zondag 19 augustus stond het volledige Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Antony Hermus op de planken om de indrukwekkende Alpensymfonie van Richard Strauss in het Apeldoornse Theater Orpheus te laten klinken. Voordat het publiek hierop getrakteerd werd liet toppianist Joseph Moog van zich horen in Beethovens Vijfde pianoconcert. De bezoekers lieten zowel voor als na de pauze door middel van een ovationeel applaus hun enthousiasme blijken, waarna zowel Joseph Moog als het orkest een glimlach op het gezicht van menig luisteraar toverden met een feestelijke toegift. Een prachtige avond die iedereen nog lang bij zal blijven!
Slotconcert Muziekzomer in Theater Orpheus
De openingsavond vond dit jaar plaats in het Cultuurkwartier in Apeldoorn. In het CODA Museum opende een select groepje NJO-musici en DNOA-zangers en -zangeressen de avond met een aantal delen uit Mozarts intrigerende opera Così fan tutte. Even later stonden klarinettist Jelmer de Moed en pianist Rik Kuppen op dezelfde plek met hun Entartete Musik. In het Beekpark lichtten de enthousiastelingen van het Ardemus Kwartet een tipje van de sluier van hun voorstelling De Grote Pinguïn en Bananen Show.
Zonder young artist in residence geen openingsavond! In de theaterzaal van Gigant gaf violist Pieter van Loenen met een geselecteerd clubje toptalenten een voorproefje van L’Histoire du soldat. Het was een zeer geslaagde en gezellige avond!
Così fan tutte bij de openingsavond (foto: Nic Limper)
De young artist in residence (yair) wist een zeer divers programma neer te zetten. Pieter van Loenen was te horen tijdens een nieuwe vertolking van Stravinsky’s meesterwerk L’Histoire du soldat, dat dit jaar 100 jaar bestond. De yair maakte hier een prachtige voorstelling van, onder andere in de Mauritskazerne in Ede, waar de uitvoering vooraf werd gegaan door een rondleiding over het kazerneterrein. De gelukkigen die een kaartje wisten te bemachtigen voor de felbegeerde rondleiding kwamen alles te weten over de rijke geschiedenis die het terrein kent. Een week later was de voorstelling te zien in Veluvine Nunspeet, waar de lokale krant (Nunspeet Huis aan Huis) opmerkte dat het stuk op 'indrukwekkende wijze vertolkt' werd.
L'Histoire du soldat in de Mauritskazerne (foto: Nic Limper)
Rondleiding over het kazerneterrein (foto: Nic Limper)
Pieter van Loenen en danser Frederik Kaijser namen het publiek mee langs de vijf fasen van rouw in Over Orpheus. Tijdens de Muziekzomer was Pieter ook eenmalig te zien in de muziektheatervoorstelling De Grens, een komische vertelling over de Duitse keizer Wilhelm II die asiel komt aanvragen in Nederland na de Eerste Wereldoorlog. Pieter speelde verder de sterren van de hemel tijdens zijn uitvoering van Schönbergs Verklärte Nacht en Prokofjevs Vioolconcert met het Nationaal Jeugdorkest.
Over Orpheus (foto: Nic Limper)
De Grens (foto: Roelof Rump)
Dit jaar klopte het NJO ook weer aan bij het Voormalig Zendstation van Radio Kootwijk, waar de deur hartelijk geopend werd. De programma’s L’Histoire du soldat en Nationaal Jeugdorkest speelt Brahms vonden hier onderdak. Ook het Jeugdorkest Nederland (JON) onder leiding van Jurjen Hempel mocht de Kathedraal - zoals de bijnaam van het gebouw luidt - betreden om onder andere Prokofjevs Romeo en Julia te laten klinken. U hoefde zich hiervoor niet eens in het warme Zuid-Europa te wanen, want het kwik steeg die dag in Radio Kootwijk tot 37 graden. Een knappe prestatie van de jonge toptalenten die in deze hitte het hoofd koel hielden en een fantastisch concert neer wisten te zetten. Daarnaast was favoriet Jong Metropole, ditmaal onder leiding van de legendarische zesvoudig Grammy-winnaar en voormalig chef-dirigent van het Metropole Orkest Vince Mendoza, weer te vinden op de kenmerkende zwart-witte vloer. Het Ardemus Kwartet schreef geschiedenis door voor het eerst tijdens de Muziekzomer een voorstelling te geven in De Theaterloods, en dan ook nog eens met de gloednieuwe komische familievoorstelling De Grote Pinguïn en Bananen Show. Een paar dagen later stond hier de uitverkochte eclectische muziektheatervoorstelling Een Kersentuin op de planken.
Jeugdorkest Nederland in Voormalig Zendstation Radio Kootwijk (foto: Coen Wouters)
Een Kersentuin (foto: Kurt van der Elst)
Naast De Grote Pinguïn en Bananen Show stond er voor de kleine Muziekzomerfans nog een prachtige voorstelling op het menu. Het betoverende sprookje Assepoester werd door poppenspelers Rieks Swarte en Lindai Boogerman tot leven geroepen terwijl het NJO onder leiding van Antony Hermus Prokofjevs suites uit Assepoester liet klinken. Dit stuk werd tijdens de Zomertournee naar Berlijn en Kassel ook uitgevoerd en gecomplementeerd met Jeths’ Mors Aeterna en Brahms' Symfonie nr. 4. Het concert in Berlijn werd live uitgezonden op ARTE.
De Grote Pinguïn en Bananen Show (foto: Nic Limper)
Voor de actieve bezoeker was deze Muziekzomer van alles te beleven. Wegens groot succes van de voorgaande jaren, stonden er dit jaar twee rondes van de Veluvine Fietstocht (bekijk hier het verslag van Omroep Gelderland inclusief video!) en maar liefst drie rondes van de muzikale wandeling in het prachtige Kroondomein Het Loo op het programma. Voor de Muzikale Wandeling Berg & Dal was een mooie en interessante route uitgestippeld die door verschillende musea liep. Het concert van Duo de Bontebal bij de Schaapskooi in Ermelo werd voorafgegaan door een zwerfwandeltocht waarbij natuur- en muziekenthousiastelingen over de heide en door de bossen werden geleid door een boswachter.
Tijdens de Veluvine Fietstocht stapte men af bij het Verscholen Dorp te Vierhouten voor een concert van Ensemble Mescolare. Op deze plek stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog negen onderduikershutten waarin op het hoogtepunt tussen de tachtig en honderd personen zich hebben verscholen. Bij de ontdekking van het dorp kwamen acht joden om het leven, die op 4 mei nog worden herdacht door het lezen van het joodse gebed de Kaddisj. Het was dan ook heel bijzonder dat de leden van Ensemble Mescolare hier hun concert begonnen door op 'indrukwekkende wijze de Kaddisch van Maurice Ravel' (Nunspeet Huis aan Huis) te spelen.
Muzikale Wandeling Kroondomein Het Loo (foto: Nic Limper)
Zoals trouwe bezoekers van ons gewend zijn werd er tijdens de Openbare repetities en Muziekzomercafés een tipje van de sluier opgelicht. In Theater Orpheus waren openbare repetities van Jong Metropole en het Nationaal Jeugdorkest te zien. Muziekzomergasten waren o.a. Pieter van Loenen, dirigent Antony Hermus en componist Jan-Peter de Graaff.
Een delegatie van het NJO onder leiding van Bas Wiegers zorgde in Luxor Live voor de magnifieke muziek bij de opera Così fan tutte. Dit samenwerkingsproject met Dutch National Opera Academy bleek weer uiterst succesvol, want alle zes uitvoeringen waren volledig uitverkocht! Na de première verschenen dan ook lovende recensies in dagbladen over deze uitvoering waarvan de regie in handen van Daniël van Klaveren lag. Er werd ademloos geluisterd en gekeken naar de jonge geliefden die in drie uur een innerlijke én uiterlijke transformatie ondergingen en zichzelf en hun partner opeens in een ander licht zagen. Niet voor niets werd de opera 'sprankelend en innemend' (de Volkskrant) genoemd!
Così fan tutte (foto: Jan Hordijk)
Jong Metropole was ook te vinden op het Grachtenfestival én in het Slottuintheater in Zeist. Er werd op beide locaties volop genoten van het swingende jazzorkest. Of men nou toevallig tegen Jong Metropole aanliep of speciaal voor hen even kwam aanwaaien, de reacties waren zeer positief.
Jong Metropole op het Grachtenfestival (foto: Nic Limper)
De Muziekzomer had ook dit jaar weer het geluk welkom te zijn in de Beekbergse Tuinen. Bij dit drukbezochte evenement kon er genoten worden van 'zinnenprikkelende stukken in weelderige tuinen' (De Stentor) van het Suol Koperkwintet, het Firgun Ensemble en Duo Klep & Rouschop.
Muziek in Beekbergse Tuinen (foto: Coen Wouters)
De Muziekzomer is natuurlijk niet compleet zonder ensembles! Een keur aan Muziekzomerensembles kwam voorbij: Ardemus Kwartet, Ensemble Mescolare (én als septet onder de naam Mescolare goes hybrid), Firgun Ensemble, Duo de Bontebal, Helikon Kwartet, Entartete Musik (Jelmer de Moed & Rik Kuppen), Duo Klep & Rouschop, Tri au bois, EtCætera Kwintet, Suol Koperkwintet en Robert Visser & Zhengqui Chen.
Ensemble Mescolare bij Huisje James (foto: Coen Wouters)
Tri au Bois bij de Willemstempel in Kroondomein Het Loo (foto: Nic Limper)
Duo Klep & Rouschop bij de Veldvijver in Kroondomein Het Loo (foto: Nic Limper)
Wij kijken terug op een fantastische Muziekzomer 2018!